Sad Mesijevega vstajenja: svoboda

Zaradi Jezusovega vstajenja nismo več »v svojih grehih« (1 Kor 15,17). Ne samo, da je on premagal greh, premagali smo ga tudi »mi«. Kdo so ti »mi«? Tisti, ki so se združili z Mesijem v njegovi smrti in vstajenju – s krstom. Tisti, ki jim je bilo »telo greha uničeno« (Rim 6,6). Zatrto, odpravljeno, ukinjeno.

Nastopila je svoboda. Svoboda od starega tirana, hujšega od vseh faraonov: greha.

Mesija je s svojo smrtjo usmrtil greh, s svojim vstajenjem pa je razstrelil njegove vezi in vpeljal življenje, ki je onkraj greha, svobodno greha, svobodno za Boga, za Očeta.

Mesija toči to življenje v vsakogar, ki veruje vanj. To življenje preprosto izteka iz Jezusovega vstalega življenja. Iz studenca-svetišča, bogatega za vse, ki ga kličejo. Vse, ki prihajajo k njemu in pijejo (Jn 7,37). Duh je življenje. Duh mori delovanje mesa in pričuje, da smo Božji otroci ter navdihuje vsa Mesijeva dela v njih, ki so se ga oklenili. Vstali Jezus nas vleče ven, ven iz greha, v svoje vstajenje in življenje.

Neprestana čista vest (Apd 23,1). Brez prevare. Kako je to mogoče? Kako to izgleda vsak dan?

Ali to pomeni, da je tak človek že nezmotljiv in brezgrešen? Verjetno ne: »Vsi delamo mnogo napak« (Jak 3,2). Tak človek vadi neprestano ostajanje v Mesiju (Jn 15,1–10). Kadar zdrsne, se takoj vrne tja. Uči se. Ker je učenec. Ko pade, prosi Učitelja za pouk in vstane. Pouk, vodstvo, kako premagati to konkretno slabost, vedenjsko napako, miselni vzorec, odziv, ki ni v skladu z Mesijevo ljubeznijo in njegovim vstalim življenjem.

Svoboda: budnost in treznost in resnica.

Svoboda: ko narediš nekaj, kar je narobe, to takoj opaziš, se opravičiš, sprejmeš odpuščanje in očiščenje. In hodiš naprej z Vstalim. V Vstalem.

Svoboda: moč in vitalnost Mesijevega vstalega življenja v meni, ob veliki ponižnosti in krotkosti, brez vsake samoprevare (Ps 32,2).

Svoboda: silno, prekipevajoče, neizrekljivo veselje nad vstalim Mesijem, nad njegovim življenjem, ki utripa tukaj in zdaj v meni in bo utripalo na veke vekov.

Svoboda: odprt pogled navzgor. Pogled na vstalega Mesija. Mesija kot prostranstvo, Mesija kot svetla, sveta dežela, ki se širi. Novi Jeruzalem, iz katerega teče reka luči. In oživlja mrtvo deželo, grenke vode.

Svoboda: veselo pričakovanje Velikega praznovanja. Brez strahu. S čisto vestjo.

2 thoughts on “Sad Mesijevega vstajenja: svoboda

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.