Sveti Duh

HolySpirit446099406_640_white

Mesija Jezus je s svojo smrtjo in vstajenjem izkazan, potrjen in postavljen za »Božjega Sina v moči« (Rim 1,4). Dana mu je vsa oblast v nebesih in na zemlji (Mt 28,18). S tem je Bog Oče že opravil bistveno, kar se tiče Božjega kraljestva: izbral, določil in postavil je vladarja. Sveti Duh, ki ga je Oče poslal v Jezusovem imenu takoj zatem, pa je izvajanje te Jezusove vladarske oblasti. Sveti Duh je torej oblast Božjega kraljestva. Konkretna oblast, oblast, ki se izvaja, oblast, ki se vzpostavlja tam, kjer je prej ni bilo. Ta aktivna, živa in osebna oblast je seveda drugačna od človeške – ima Božjo naravo. Je najprej Božja ljubezen (Rim 5,5), potem Božja pravičnost, mir in veselje (Rim 14,17).

Božja ljubezen: Sveti Duh je Duh milosti (Heb 10,29), je Božji objem, s katerim Bog objema nas, majhne, šibke, bedne, grešne, uporne. Ljudi, ki si tega ne zaslužimo. On greje naša srca, da se ne ohladijo skupaj z ostalim svetom, ampak nasprotno, da ta ljubezen do šibkih, bednih, grešnih, ki si je ne zaslužijo, začne kliti in žuboreti tudi iz nas.

Božja pravičnost: vse stvari postavlja tja, kamor je treba, ureja tako, kakor je treba, vpeljuje Božji »prav«. Mir: odpuščanje in sprava v Mesijevi krvi, ki se širi na vse človeštvo in celo na vse stvarstvo. Veselje: hvaležnost, svoboda in proslavljanje tega, da je Mesija – pravi, dobri, pošteni vladar vsega sveta – dejansko že tukaj in da se njegova vladavina dejansko že izvaja in širi vsepovsod.

Kot tak, je Sveti Duh tudi moč: moč Božjega novega stvarjenja, ki se je začelo z Mesijevo nepreklicno vrnitvijo v življenje in ki se v koncentričnih krogih širi od tod na vse strani. Je osvoboditev, odpuščanje, ozdravljenje, oživljenje in prenovitev vsega in vsakogar. Sveti Duh je prodiranje novega stvarjenja v ta svet, v sedanjo človeško družbo, obremenjeno z vezmi, lažmi, manipulacijami, grehi in »trdnjavami« oziroma »institucijami« zla. Sveti Duh je torej tudi rušilna moč, ki vse to podira, razbija in ukinja ter vzpostavlja novo. Je ogenj, ki použiva in prečiščuje.

Sveti Duh je oseba. On izvaja vse to in obnavlja nas, ki smo po Božji milosti tudi osebe. Zato ne more biti neoseben. Osebo je mogoče zdraviti le osebno. Osebni Bog deluje osebno – govori. Tako Sveti Duh vedno znova in vedno na nov način govori eno in edinstveno Očetovo Besedo, ki jo je izrekel za opravičenje, ozdravitev in prenovitev vsega stvarstva – živo, stvariteljsko Besedo, ki je Mesija Jezus.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.